Feministiskt initiativ berättar om deras hållning till vapenexporten i dokumentet "En feministisk syn på säkerhet". Här kan du läsa mer om partiets ställning i deras officiella dokument.
Feministiskt initiativ anser att vapenexporten måste stoppas och att vapenindustrin måste ställas om till civil produktion.
Riksdagskandidater som besvarat frågorna: 19
"En feministisk syn på säkerhet"
På partiets hemsida, under Vår politik/En feministisk syn på säkerhet att:
”Sverige måste agera i enlighet med den beslutade Politik för global utveckling (PGU) som innebär att ett politikområde inte ska motverka ett annat, den totala politiken ska alltså vara samstämmig. Detta är inte fallet idag. Sverige gör stora biståndssatsningar med utgångspunkt i mänskliga rättigheter, jämlikhet och hållbar utveckling samtidigt som vi säljer vapen till diktaturer och till länder med utbredd fattigdom. Detta motverkar direkt de satta målen och undergräver Sveriges trovärdighet som internationell fredsaktör. Vapenexporten måste upphöra och vapenindustrin måste ställa om till tillverkning av ickemilitära produkter, exempelvis miljöteknik, som kan bidra till en fredlig och hållbar utveckling. Sverige måste återigen bli en stark röst för fred och nedrustning och gå före genom att vi själva nedrustar."
”Fi ska verka för en utveckling av global mänsklig säkerhet, bort från föreställningar om militär säkerhet. Det förutsätter stopp för militär upprustning, ett aktivt nedrustningsarbete, stopp för vapenexport samt omställning av krigsmaterielproduktion till civil produktion.”
Hämtat: 2014-01-13
Läs om hur vi gjort partigranskningen under FAQ.
Frågorna som ställts till riksdagsledamöterna har sammanställts i ett försök att visa på olika aspekter av dagens vapenexportdebatt.
Mer information hittar du under frågor & svar.
Tillåt export
Inför diktaturförbud
Större öppenhet
Näringspolitiska skäl
Regler för vapenimport
Vapenexport ökar säkerheten
Öka vapenexporten
Vi behöver en syn på säkerhet, befriad från nationalism, där hot mot individer och inte stater är centralt. Mäns våld mot kvinnor är en global pandemi och Sveriges verkliga säkerhetsproblem. Därutöver är hoten från klimatförändringar, brist på mat och vatten samt social service än större säkerhetsproblem ur ett globalt perspektiv. Vi måste ställa om till civil produktion istället för krigsmaterielproduktion.
Det största säkerhetshotet är mäns våld mot kvinnor. Därför borde säkerhetspolitiken lägga fokus på det problemet. All tillverkning och export/import av vapen skadar människor.
Sveriges vapenexport, särskilt den stora del som går till diktaturer som Saudiarabien, är en skam. Feministiskt initiativ vill verka för ökad säkerhet i världen genom diplomati, aktiv klimatpolitik, rättvis handel och därmed ökad jämliket och stabilitet, stöd till demokratirörelser och i de fall det behövs militära fredsbevarande insatser att vi endast ska delta under FN-flagg. Vi vill att vetorätten i FN:s säkerhetsråd avskaffas, för att FN ska kunna ingripa snabbare till skydd för mänskliga rättigheter.
Riksdagskandidat
En feministisk analys av säkerhet utgår från mänsklig säkerhet där hot mot individer och inte stater är centralt. Det innebär att frihet från våld är centralt men även tillgodoseendet av människors grundläggande behov. Den traditionella säkerhetspolitiken måste demonteras, den syftar till att skydda stater och bygger på ett militärt patriarkalt perspektiv där dominans, våld och militära maktmedel är centralt.
Riksdagskandidat
Riksdagskandidat
Riksdagskandidat
Sverige bidrar genom såväl vapenexport som vapenimport till att upprätthålla konflikter och instabilitet i världen. Detta är oacceptabelt. En militaristisk syn på säkerhet baserad på stater är förlegad och begränsar handlingsutrymmet för fredsbyggande. Feministiskt initiativ vill verka för ökad mänsklig säkerhet på diplomatisk och politisk väg. Att stödja demokratirörelser och kvinnors deltagande i fredsprocesser är centralt.
Jag vill se en militär nedrustning i Sverige och resten av världen. Ett självklart steg är att vi ska sluta exportera vapen till andra länder, vare sig det är diktaturer eller inte. Vi kan inte uppnå fred med hjälp av våld.
Fi avser att verka politiskt för militär nedrustning, såväl i Sverige som globalt, vi ser detta som en absolut nödvändighet. Det räcker ej, även om det är en bra början, att upphöra med vapenexport till diktaturer. Vi ser att det är nödvändigt att sätta upp mål som leder till att Sveriges vapenproduktion avvecklas och övergår till civil produktion.
Riksdagskandidat
Riksdagskandidat
Riksdagskandidat
Målet måste vara att avveckla våldet som verktyg för konfliktlösning. Det gäller i de nära relationerna och i de internationella relationerna. Vi måste ta ett civilisatoriskt kliv framåt och bygga säkerhetspolitik för människor. Det kräver militär nedrustning med målet en vapenfri värld.
Feministiskt initiativ vill att militären successivt monteras ned i såväl Sverige som internationellt. Vi vill se totala avväpningsprocesser, där lokala kvinnorättsorganisationer är en aktiv part i processerna. Vi menar också att det globala säkerhetsbegreppet måste förändras så att det strukturella våld som riktas mot kvinnor i vardagen innefattas, eftersom det totalt sett har högre dödlighet än militära konflikter. Säkerhetsbegreppet ska utgå från mänsklig säkerhet, där hot mot individer och inte stater är centralt.
Riksdagskandidat
Jag vill att all vapenindustri i Sverige ska ställas om till fredlig verksamhet. Dessutom vill jag att vi ska rusta ner det militära försvaret och ställa om till civilt arbete för att ge människorna i Sverige trygghet. Då kommer vi inte att behövs importera militära vapen från andra länder över huvud taget. De vapen som kommer att finnas kvar blir ju jägarnas vapen. Jag vill inte avskaffa jakt på vilda djur även om den ska regleras.