Folkpartiet berättar om sin ställning i flera vapenexportfrågor både i sitt partiprogram och på sin hemsida. Här kan du läsa mer om vad som står i partiets officiella dokument samt se vad de folkpartistiska riksdagsledamöter som svarat på vår enkät tycker.
Folkpartiet anser att mänskliga rättigheter och demokrati är viktiga krav för att vapenexport ska beviljas.
Riksdagsledamöter som besvarat frågorna
Riksdagskandidater som besvarat frågorna: 13
Partiprogram
I det nya partiprogrammet, som fastställdes under Folkpartiets landsmöte 14-17 november 2013 står det:
“Sverige ska inte exportera vapen till diktaturer. I företag som helt eller delvis ägs av den svenska staten ska det finnas kriterier gällande affärsrelationer med odemokratiska regimer."
Hemsida
På Folkpartiets hemsida står det under rubriken Vapenexport:
”En säker försörjning av försvarsmateriel behövs för att Sverige och andra demokratier effektivt ska kunna värna demokratin. Sverige bör därför kunna exportera vapen till andra länder. Men det är viktigt att krav ställs på respekt för mänskliga rättigheter och demokrati i köparländerna. Det är inte heller rimligt att svenska skattebetalare genom statliga Exportkreditnämnden utfärdar garantier motsvarande tiotals miljarder för vapenexport till icke-demokratiska länder.”
Folkpartiet vill:
Hämtat: 2013-11-25
Läs om hur vi gjort partigranskningen under FAQ.
Frågorna som ställts till riksdagsledamöterna har sammanställts i ett försök att visa på olika aspekter av dagens vapenexportdebatt.
Mer information hittar du under frågor & svar.
Tillåt export
Inför diktaturförbud
Större öppenhet
Näringspolitiska skäl
Regler för vapenimport
Vapenexport ökar säkerheten
Öka vapenexporten
Inför ett demokratikriterium i svensk vapenexport. Sverige ska inte sälja vapen till diktaturer. Öka öppenheten. Protokollen med partiernas ställningstaganden i Exportkontrollrådet bör vara offentliga. Slopa sekretessen hos Inspektionen för strategiska produkter (ISP) om mottagarland och typ av krigsmateriel. Sekretessen har möjliggjort export till diktaturer utan allmänhetens eller riksdagens kännedom. Förhindra statliga garantier av vapenexport via Exportkreditnämnden till icke-demokratier. Upprätthålla EU:s vapenembargo mot Kina.
Vad gäller fråga 7: Syftet med vapenexporten är inte alltid att göra just svenska medborgare säkrare. Det kan ju vara att göra medborgare säkrare i det land vi säljer till. Vad gäller fråga 9 (och enkäten i stort): Jag "vill" inte att det ska finnas vapenexport eller vapenimport över huvud taget. Vapen är ett nödvändigt ont som fredliga stater måste ha för att kunna försvara sig mot aggressiva stater samt avskräcka från anfall.
Gällande fråga 8: Jag har som politiker ingen synpunkt på om vapenexporten ökar eller minskar. Det är en fråga om efterfrågan. Däremot önskar jag inte att vapenexport överhuvudtaget sker till länder som är diktaturer eller där mänskliga rättigheter kränks.
Riksdagskandidat
Jag svarar så på fråga 5 då det inte enbart går att svara ett enkelt ja eller nej. Man kan säga att näringspolitik redan idag spelar in ibland. Det kan dock inte bli enda skälet eller utesluta affärer heller. Därav svaret.
Riksdagskandidat
Demokratier ska kunna och behöver kunna försvara sig och andra demokrater och demokratier mot yttre hot. Aktuellt i år med Ukrainakrisen som exempel. Om demokratikriterier ska tillämpas så behöver man kunna utvärdera hur de tillämpas därav behovet av större öppenhet avseende tillståndsfrågan. Vapenexporten till demokratier får gärna öka. Ingen vapenexport till ickedemokratiska stater.
Har inte bestämt mig för vad jag tycker angående fråga 3. Vapenaffärer ska kunna godkännas av näringspolitiska skäl om exporten går till en demokrati, men inte till en diktatur. Jag vill inte aktivt arbeta och satsa skattepengar för att svensk vapenexport ska öka, men om marknaden efterfrågar svenska vapen så ser jag det som mycket positivt och kommer stödja export.
Den svenska dubbelmoralen med exporttillstånd till tveksamma länder i syfte att hålla svenskt näringsliv under armarna måste få ett slut. Sverige behöver en trygg och säker tillgång till försvarsmateriel utan att vi tummar på mänskliga rättigheter och demokrati. Sverige ska kunna exportera och importera försvarsmaterial, men endast om det sker med länder som uppfyller MR- och demokratikrav och endast genom öppenhet och insyn i processen i Exportkontrollrådet och i ISP.
Den svenska vapenexporten måste bli mer transparent. Dagens ordning där Exportkontrollrådets ledamöter inte får rådgöra ens med sina partigrupper gör dem väldigt utlämnade till tjänstemännen, de blir staffagefigurer snarare än folkets företrädare. Jag vill öppna upp Exportkontrollrådet och införa stenhårda krav på att mottagarländerna ska respektera mänskliga rättigheter. Om situationen i ett mottagarland förvärrats efter att avtal ingicks ska följdleveranserna utebli.
Behövs både demokratikriterium, stopp för exportkreditgivning från svenska staten samt mer öppenhet för att skapa en anständig vapenexport där det inte säljs till diktaturländer.
Vapenexport görs av flera skäl: solidariska, ekonomiska och för att dela kostnader för utveckling av materiel för inhemskt behov.